RANDEVU

Randevuya Gelirken

Lali Dil ve Konuşma Merkezi’nde danışanlarımızın büyük çoğunluğunu küçük çocuklar ve aileleri oluşturuyor. Tüm danışanlarımızın her seferinde en iyi hizmeti alabilmesi için randevu sistemimize hassasiyetle uyulmasını rica ederiz. Özellikle Lali’ye ilk kez geliyorsanız bu bölümü okumak için birkaç dakikanızı ayırmanızı tavsiye ederiz.

Genel Bilgi

Lali Dil ve Konuşma Merkezi randevu sistemi ile çalışır. Terapi seanslarının süresi -terapi 45 dakika, aile bilgilendirmesi 10 dakika olmak üzere- toplam 55 dakikadır.

Randevunuzu sekreterimizi arayarak telefon aracılığıyla ayarlayabilirsiniz.

Telefon:
0212 241 54 95
0533 304 01 66

Çalışma Saatleri:
Pazartesi – Cuma 09:00 – 19:00 | Cumartesi 09:00 – 18:00

Vaktinizi verimli şekilde kullanabilmeniz için geç kalmamanızı rica ederiz. İlk randevuya 10-15 dakika erken gelerek form doldurmanız gerekecektir. Diğer çocukları bekletmemek için geç kalınması durumunda seans süresi uzatılmaz, belirlenen saatte sonlandırılır.

Randevunuza gelemeyecekseniz bunu bize bir an önce bildirmenizi rica ederiz. Vakitlice haber verdiğinizde seans saatinizi sıra bekleyen başka bir aileye tahsis etmemize yardımcı olursunuz.

Merkezimizde bir gözlem odası bulunuyor. Terapistimiz çocuğunuzla gözlem odasında çalıştığı günlerde seansı dışarıdan izleyip hem uygulanan terapi yöntemi ve çocuğunuzun gelişimi ile ilgili fikir edinebilir hem de benzer çalışmaları evde nasıl yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
(Çocuk büyük olduğu taktirde anne ve/veya babanın seansı izlemekte olduğu bilgisi paylaşılır.)

İlk Kez Gelirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuk danışanlarımızın, ebeveyn ya da büyükanne-büyükbaba gibi çocuğu çok iyi tanıyan yakınları tarafından merkezimize getirilmesi gerekir. İlk görüşmede bazı konuların çocuğun yanında konuşulması sakıncalı olabileceği için çocuğun kısa bir süre dışarıda beklemesi istenebilir; bu nedenle ilk görüşmeye iki yetişkinin gelmesi yararlı olur.

Randevu için aradığınızda çocuğunuzun dil-konuşma problemini tarif etmeniz istenebilir. (Örneğin, “çocuğum konuşurken bazı kelimeleri uzatıyor, tekrarlıyor”, “/r/ harfini söylemiyor”, “3 yaşında ama henüz hiç konuşmuyor”.) Çocuğunuzun gelişimsel bir problemi ya da hastalığı varsa bunu randevu alırken mutlaka bildirmenizi rica ederiz.

İlk görüşmede terapistimiz çocuğunuzla oyun oynanarak sıcak bir ilişki kurmaya çalışacaktır. Ardından bilgi alma sürecine geçilir. Terapistin gözlemleri sonucunda ya ilk ya da ikinci görüşmede değerlendirme testi yapılır.

Çocuğunuz seansta olduğu sırada kendisini bekleme odasında beklemeniz, dışarı çıkmanız gerektiği durumlarda ise seans bitiminden 10-15 dakika önce dönmeniz çok önemlidir. Seans bitiminde ebeveynini göremeyen çocuklar hayal kırıklığı yaşayabilir, terapi konusunda isteksizleşebilir.

İlk görüşmeye gelirken çocuğunuzun (varsa) tetkik sonuçlarını yanınızda getirmeyi unutmayınız.

Çocuğa Ne Söylenmeli?

Çocuk probleminin farkında değil ya da bunu anlayacak yaşta değilse, kendisine şöyle bir açıklama yapabilirsiniz:
“Ali seninle bir ablayı ziyarete gideceğiz. Birlikte oyunlar oynayacaksınız ve sohbet edeceğiz. Senin yaşında çocukların geldiği bir yer ve pek çok farklı oyun var.”

Çocuk büyükse ve probleminin farkındaysa:
“Ali çok güzel konuşuyorsun ve kendini çok güzel ifade ediyorsun. Ancak bazen konuşurken zorlandığını fark ediyorum.”
(Örneğin konuşurken takılıyorsun, /r/ harfini söylemekte zorlanıyorsun vb.) İstersen bu konuda bir ablayla görüşelim, bize nasıl daha rahat konuşacağımızı göstersin.

Çocuğunuzun yaşına ve muhakeme durumuna göre terapistimiz çocuğunuza dil ve konuşma problemleriyle ilgili seans sırasında bazı açıklamalarda bulunmak gerektiğine karar verebilir. Böyle durumlarda çocuğun çıkarını gözeten, onu rencide etmeyecek bir protokol izlenir.